Bra att veta om du vill sälja tomt

Om du funderar på att sälja en tomt eller en bit mark så finns det många saker som du måste hålla reda på och lära dig . Det tar lång tid att bli fullärd på området men här går vi igenom några saker som är bra att veta.

Att sälja tomt är inte helt lätt, speciellt inte när bostadsmarknaden går upp och ner som den gör just nu. Vad är det som gör at du för högre bud på din tomt egentligen?

Visa tomten med husexempel

Genom att visa ett husexempel på tomten du vill sälja, kan du få fler potentiella köpare och budgivningen kan gå loss ordentligt. Om du bestämmer dig för att sälja tomt via BCBT så gör de på det viset. De visar vad ett potentiellt hus på tomten kan komma att kosta, och beräknar detta utifrån tomtens förutsättningar. Detta är en stor fördel i försäljningen, eftersom köparen då får en klar bild av vad som kan bli på tomten de är intresserade av. Med husexempel, bilder och kalkyl med totalpris för husbygge lockas förhoppningsvis fler till att köpa. Glöm inte att läsa på Skatteverket om vad som gäller vid försäljning av tomtmark innan du säljer.

I tillexempel Ljungaviken säljs det massor av tomter på löpande band, skriver Sydöstran, och detta beror förmodligen på att det är tomter med villor planerade på.

Om du ska stycka av tomt

Om du ska stycka av en bit tomt och sälja så gäller samma princip som ovan för att få fler spekulanter. Själva styckningen måste du ansöka om att få göra hos Lantmäteriet. Tänk på att tomten ska vara lämplig för ändamålet. Dessa är stegen i förrättningen om att få stycka av tomt, vilket tar ca 11 månader i handläggningstid för tillfället, vilket kan förändras. Lantmäteriet tar runt 850-1650 kronor per timme och hur mycket det kostar beror på nedlagd tid och hur komplicerat ditt ärende är.

  • Ansök hos Lantmäteriet
  • Ansökan utreds av Lantmäteriet
  • Beslut tas
  • Beslut registreras
  • Sedan är det dags att slutbetala för ärendet

Ansök om ett förhandsbesked innan du kontaktar Lantmäteriet. Ett förhandsbesked på bygglov, gör hela processen med att sälja tomten med ett husexempel snabbare. Om området redan är planlagt så finns det i princip redan ett förhandsbesked.