Bygg nytt växthus och få fart på odlingen

Har du ett gammalt växthus på trädgården som sett sina bästa dagar? Varför inte riva och börja om på en ny kula? Med ett nytt och fräscht växthus kommer dina plantor och blommor få de bästa förutsättningarna för att växa.

Men att riva ett växthus kan vara lättare sagt än gjort. Var ska du egentligen börja någonstans? Om du har ett större växthus kan det vara värt att hyra maskiner för att kunna jobba snabbare och slippa slita på kroppen. Hör efter med en snickare om du känner dig osäker.

Frakta bort allt på ett smidigt sätt

GreenhouseNär du river det befintliga växthuset kommer det samlas en del byggdamm och skräp i anslutning till platsen. Då kan det vara en god idé att samla allt i speciella byggsäckar som enkelt kan fraktas bort. Så läs mer här om hur du beställer säckar och hur du sorterar skräpet rätt. Sedan kan du fokusera på nybygget. Normalt så behövs det inget bygglov för att bygga ett nytt växthus.

”Om din fastighet ligger utanför detaljplanelagt område kan du även få göra mindre tillbyggnader av både huvudbyggnaden och komplementbyggnader. Du kan även få bygga nya komplementbyggnader, som till exempel garage, gäststugor och växthus, samt murar och plank utan bygglov eller anmälan.” skriver Boverket.

Skulle du vilja bygga ett större växthus kan det dock vara värt att kolla upp om du måste ansöka om bygglov. Du vill inte riskera att få riva allt i efterhand på grund av ett missförstånd.