Dyrare att köpa sommarstuga

För nästan exakt ett år sedan skrev vi om att det var ett stort utbud av billiga fritidshus4185501-a-bulging-walletmarknaden. Bland annat skrev vi om att stugorna just nu hade en stabil nivå och gav tips på vad en bör ha i åtanke när en köper en ny sommarstuga. Som till exempel lyfte vi var en ska vända sig för att få bäst lån, hur man kan hyra ut sin stuga under vissa perioder samt att det är bra att ha koll på avståndet från den permanenta bostaden till sommarstugan.

Plötsligt färre sommarstugor på marknaden

Och trots att vi i inlägget var säkra på att det inte skulle ske någon stor förändring gällande fritidshus – verkar det som att det som en gång var en ganska enkel investering numera kan vara svår att genomföra. Det är nämligen ont om fritidshus på marknaden just nu.

Det är nu under årets första kvartal som den kraftiga minskning skett. Om en jämför med samma period förra året har det skett minskning med hela 36 procent. Samtidigt är det många som söker efter fritidshus, vilket talar för att priserna mest troligt kommer att öka under resten av året.

Renovering och uthyrning kan vara anledningen

Främst är det i Stockholmsområdet som antalet fritidshus på marknaden har gått ner, där är det hela 46 procent mindre hus ute till försäljning. Varför är det då så här? En förklaring kan vara att många i storstadsregionerna nu renoverar och bygger om för att istället omvandla husen till året runt-boenden. Många väljer även att hyra ut sina hus istället för att sälja. Bakom undersökning står Hemnet och de menar enligt egen uppskattning att de har en kontroll på runt 90 procent av marknaden.