Ett fridens uterum

I dag skriver vi som vanligt om trädgård och uterum mitt i grönskan, som gjort för avkoppling och njutning av en god middag eller en god bok. Vi skriver även om djuren och växterna som en kan vara lite extra vaksam på.

trädgård3I en artikel i NWT kan vi läsa att inredning ute är hett som område, och att det nästan är lite så att vardagsrummet flyttar ut i trädgården med små rum och sittplatser. Det gör sig där väl med gjutna figurer och slingrande murgröna bland rustika möbler och krukor. Ett smart sätt att få till hemtrevnaden är även att inreda med snygga hyllor på väggarna, om de finns några sådana, för att där ställa ytterligare växter men även trädgårdsverktyg och en eller annan figurin bland ljusstakar och lyktor.

I Svenska Dagbladet kan vi vidare läsa om hur fler och fler vill ha sin lilla egna täppa, med egenodlade örter och blommande prakt. Varför intresset så tydligt har blommat upp tros enligt den tillfrågade i artikeln vara på grund av det ständigt uppkopplade, högteknologiska samhället vi nu lever i, vilket gör trädgårdsarbete till något befriande för den stressade svensken. Samma persons favoriter för vad som gäller i trädgården just nu är bland andra som följer:

  • Gammeldags syrenberså, för kalas och fikastunder
  • Storblommande växter, som pioner och hortensia
  • Barrväxter i olika färger och former
  • Egen köksträdgård med örtväxter
  • Grafiskt stora bladväxter
  • Inspiration från engelska trädgårdar med lummig växtlighet, murar och patina
  • Medelhavsinspiration med olivträd, citrus och minipalmer, rotting- och korgmöbler

I en annan, intressant, artikel i Göteborgs-Posten kan vi läsa om hur vi ska tänka för att få till en prunkande höstträdgård med färgskala i varmt rött, levande gult och eldigt orange. Bland annat är växter som trädet Katsuran med gula löv och pepparkaksdoft ett fint komplement i trädgården, men även rödbladig rönn, pupurhortensia med skira, lilafärgade, blommor, praktpärlrönn med vita, smyckande, bär samt klassiska rhododendron med sitt kännetecknande, tjocka, lövverk.

Att skydda trädgården mot

sommar.naturFör visst är det så att även om sommaren är över sedan länge kan det finnas ett och annat att göra i trädgården när hösten kommer, för att sedan övergå i dvala som vintern på många sätt är för en trädgård i nordliga Sverige. Inte minst är det mycket som ska skyddas i den avtagande grönskan när ett kallare väder kommer, ofta kommer då även rådjur med glupsk aptit men även fåglar som äter körsbär och annat gott, katter som lever rövare, samt kylslagna sniglar som hungrigt överlever och lämnar skövlat grönt kalhygge efter sig.

Sedan finns det även växter som en inte ska ta för enkelt på, de kan nämligen bli dominanta och giriga när de väl får ta plats och levnadsutrymme. Det kan vara allt från lupiner, vresrosen, kanadensiskt gullris , praktlysning och vintergröna till kirskål, parkslide och storbladig murgröna. Av dessa är det särskilt vintergröna som breder ut sig snabbt och sprids innan en har hunnit med, även om den är fin att ha i sin trädgård och ingen växt som en kanske vill bli av med helt, men i alla fall ha under viss kontroll. Men naturen är inte alltid så lätt att just kontrollera, och det är även en stor del av dess tjusning.