Förbered uteplatsen inför sommarens utomhushäng

Det blir ingen riktig sommar utan lite häng på uteplatsen. Mitt i vintern är precis rätt tidpunkt att fundera på hur du ska dekorera och ordna uteplatsen inför nästa säsong. I den här artikeln får du några matnyttiga tips på förbättringar du kan göra.

Vintern är här vilket betyder att det kanske inte blir så mycket tid utomhus. Att det är vinter betyder dock att mildare väder finns runt hörnet. Redan nu kanske du funderar över hur du ska förbereda din uteplats till nästa säsong. Ett tips är att förbättra uteplatsen med en ny markis. Du kan köpa markisväv från Rosahuset och får då tuffa markiser som håller borta både regn och tryckande solsken. Än bättre är att deras markisväv finns i mängder av olika mönster och utföranden, så du kan enkelt få en väv som passar din stil. Vad mer kan du göra för att skapa en mysig plats för sommarens utomhushäng på altanen?

Rengör din altan

Att du rengör din altan regelbundet handlar inte bara om att göra altanen trivsam att spendera tid på. Det är också en fråga om att bibehålla altanens funktionalitet. Om du inte rengör altanen riskerar bakterier och mögel att få fäste och i längden förstöra träet. Består trätrallen av obehandlat trä kan du använda vanlig grönsåpa för rengöringen. Är den riktigt smutsig kan du använda klorin på de särskilt smutsiga delarna. Om du har en målad trätrall bör du istället använda fasadtvätt, alternativt en rengöring som rekommenderas av tillverkaren av färgen.

Andra tips för att förbereda uteplatsen inför sommaren:

  • Köp en spaljé och skaffa någon klätterväxt. Murgröna är enkelt att ta hand om samtidigt som det ramar in en altan eller uteplats på ett mysigt sätt.
  • Om du vill ha växter på uteplatsen är det en fördel om du sätter dem i stora krukor eftersom växterna annars riskerar att torka ut väldigt snabbt. Särskilt om uteplatsen har sol stora tider av dygnet.
  • Färgkoda sittdynor och andra dekorativa detaljer på uteplatsen. Bäst passar det om du väljer färgkombinationer hämtade från naturen. Gult och grönt fungerar till exempel väldigt väl tillsammans.