Hjälp i trädgården?

Sommaren står för dörren och det är hög tid att få fason på våra vildvuxna trädgårdar som efter vinternskyla nu står i full blom. Men alla har vi inte gröna fingrar, men det gör inget – som tur är går det att använda rut-avdraget för trädgårdstjänster!

trädgård (3)Att anlita någon för trädgårdsarbete i Stockholm är enkelt, och också enklare än man tror, men framförallt är det billigare än man tror. Vissa trädgårdsarbeten går nämligen in under rut-avdraget, och det innebär att man inte behöver stå för hela kostnaden själv. Men det är viktigt att man följer Skatteverkets regler om rut innan man beställer ett arbete, har man gjort fel är chansen nämligen stor att man kanske inte får sina rut-pengar – men visst är det en hel del trädgårdsarbeten som faktiskt går under rut-avdraget.

Rut-berättigande trädgårdsarbete

För att få rut-avdrag skriver Skatteverket att det måste handla om enklare trädgårdsarbeten, men vad detta innebär kan för en lekman vara svårt att klura ut. Turligt nog har Expressen gett sig i kast med att definiera vad som numera ingår. Bland annat skriver man att trädgårdsarbeten såsom snöskottning och gräsklippning ingår sedan länge, men nytt för igår är att även beskärning av träd och buskar ingår under rut – något som är perfekt för oss som aldrig riktigt förstått hur man beskär rätt och bara kapar grenar här och där i våra buskar och träd. Men att det blir lättare för privatpersoner, och framförallt pensionärer som kanske inte orkar att påta i trädgården själva , att få hjälp med trädgårdsarbetet är inte den enda fördelen med de ändrade och utvidgade rut-avdragsreglerna. Även för företag som erbjuder dessa tjänster så underlättar rut. Vad till exempel Vestmanlands Läns Tidning skriver om är hur företagen nu kan komma att få fler kunder – något som är superbra för hela landets finanser i sin helhet om man ser det hela ur ett bredare perspektiv.