Odla själv i eget trädgårdsland

Allt fler vill bli mer självförsörjande, trappa ner på konsumtionen och leva ett mer minimalistiskt liv. För att säkerställa att du alltid har mat hemma oavsett vad som händer i samhället kan det vara klokt att börja odla din mat själv. Odling sker med fördel i ett trädgårdsland på tomten, vid fritidshuset eller på en kolonilott.

För att snabbt kunna komma igång med din odling kan du hyra en hjullastare på https://zeppelin-cat.se/se/produkter/hjullastare, där du hittar pålitliga och kraftfulla maskiner i flera storlekar. Hjullastarna har också ett stort utbud av tillhörande utrustning och fungerar bra till trädgårdsodling. Med hög bränsleeffektivitet och låga utsläpp är Cats hjullastare bra för dig som tänker på miljön.

Börja tidigt på året

Den bästa tiden att börja odla är i början på april. Många sätter igång med odlingen för tidigt när ljuset inte har kommit ordentligt än, dessutom tar det då för lång tid från förodlingen tills plantorna ska sättas ut. Vissa växter som paprika, chili och aubergine kan dock behöva en längre förodling. När du förodlar dina plantor ger du dem möjlighet att växa sig större och de klarar då olika utmaningar som mördarsniglar och rådjur bättre.

Tips för att odla sparris

Jannike och Johan Grönqvist är femte generationen på Rullarsböle gård som bland annat odlar ärtor och sparris. De beskriver framgångarna med odlingen:

– Vi odlar sparris i mycket liten skala men den är efterfrågad, bland annat på Reko.

Om du vill ha sparris i din trädgård behöver du en vindskyddad och solig plats att odla på. Eftersom sparris behöver mycket värme är det bra att gräva en upphöjd bädd, med lucker och väldränerad jord. Planerar du att odla mycket sparris är det bäst att hyra en maskin så att du kan förbereda jorden ordentligt.