Så reglerar du inomhustemperaturen efter växterna

Många växter skiljer sig åt och behöver olika förutsättningar för att må som bäst. Vissa växter föredrar skugga och svalare temperaturer. Om du har sådana växter är en luftkonditionering bra att ha för att se till att dina växter överlever en varm sommar inomhus.

Att hålla dina växter vid liv är enklare sagt än gjort eftersom olika växter kräver olika behandlingar. Det kan skilja mycket mellan olika växter när det kommer till jord, läge, bevattning och näring. Vissa växter vill ha mycket ljus och varmt medan andra föredrar skugga och svalka. Om du har växter som vill ha en sval temperatur inomhus på sommaren är det bra att ha en luftkonditionering, AC när det är riktigt vart för att inte riskera att dina växter dör. Hos 20grader kan du hitta olika AC-modeller som kan kyla ditt hem när du vill. Det är inte bara vissa växter som mår bra av en lite svalare inomhustemperatur, det kan du också göra. Att sova när det är varmt är ingen höjdare. I sovrummet ska det helst vara svalt för att sömnen ska bli bra.

Växter som gillar svalare temperaturer

Murgröna är en växt som föredrar halvskugga och ganska svalt om du har den i en kruka på fönsterbrädan. Guldpalm är också en växt som föredrar skugga och lite svalare temperaturer. En brudorkidéhybrid är lättskött men vill ha ett svalare inomhusklimat, helst mellan 16 och 18 grader.

Många fröer behöver olika förutsättningar för att gro

Om du ska odla sallat ska du tänka på att sallatfröer inte gillar att starta sina dagar på en varm plats. Sallat gror bäst när det är svalt. Kyla skyndar också på barrväxters groning. Sådder mår faktiskt bäst om det är ungefär 15-18 grader. Tänk också på när du ska odla att vissa frön gror bäst i mörker och andra i ljus. Vissa fröer kräver också alternerande temperaturer för att gro bra. För att dina odlingar ska gro bra ska du kolla vad respektive växt behöver.