Så vårfixar du i trädgården

När de första blåsipporna och tussilagon tittar fram och när solens första varmare strålar börjar kännas mot huden, är det dags att fixa till i trädgården. Omkring påsk brukar det vara full fart ute på landet i folks trädgårdar där trädgårdssax, kratta och motorsåg tas fram. Här kommer några tips på hur du kan vårstäda din trädgård.

Kom igång med vårfriseringen i trädgården genom att inhandla rätt saker och utrustning. Det kan du göra billigt på nätet. Besök gardenstore.se och se vad du behöver. De väsentligaste trädgårdsredskapen är krattor, saxar, sågar och en del elektriska mojänger.

Börja med att röja

Det går omöjligt att få till en snygg och välorganiserad trädgård om löv och kvistar ligger huller om buller. Börja därför med att röja på gräsmattan, i trädgårdsskjul och i rabatter. Plocka bort döda löv som blåser omkring, ta bort gamla vissna blommor och rötter och avlägsna kvistar från marken och uppfarten. Se till att du har en kompost där löv och tunna kvistar kan förmultna och bli till jord och mull. Detta kan sedan användas till förodling av plantor, på ekologisk väg.

Snygga till trädgårdsgångarna

I många trädgårdar finns det köksgångar och grusgångar. Vissa har även lagt ut sten. Här brukar det poppa fram ogräs som måste tas bort. Även grusgångarna kan sprida stenar omkring sig. Lägg ut stenmjöl, gärna mellan lådor du odlar i. Det separerar och blir finare. Kratta där det behövs. Vissa gångar är bara av upptrampat gräs och här kan du enbart kratta och klippa.

Måla trädgårdslådorna

Eftersom du förmodligen vill så och plantera ut plantor till sommaren, har du kanske odlingslådor, pallkragar eller plankor för att visa vad som är vad. Dessa lådor är snygga att måla, också för att du då lättare kan skilja på dem och vilka blommor som sitter i dem. Måla i fina vårfärger som piffar upp.