Skadedjur på krukväxter

Det är inte speciellt kul när ens krukväxter drabbas av skadedjur. Istället för att spruta på massor av kemikalier finns det enkla knep att tillta, men i värsta fall kan man behöva slänga växten för att slippa spridning.

Nu när det är vinter och kallt ute så är det allt fler som satsar på fler växter inomhus. Det ger en levande känsla till ett hem att ha mycket krukväxter, och de kan också till viss del ge bättre luft och en behaglig doft i hemmet. På vintern slipper vi skadedjur som mygg, men ett problem som återstår under de kallare månaderna är problemet med skadedjur som ullöss och sköldlöss på växter.

Knepiga att bli av medbladlöss

Ullöss och sköldlöss tillhör de kategorier löss som angriper växter som är svårast att bli av med. Vanliga bladlöss har var och varannan råkat ut för men dessa kan man enkelt bli av med om man plockar bort lössen och rengör med såpvatten. Ullöss avger sig ett vitt ludd på växten, och den trivs extra bra på växter inomhus. Sköldlöss är desto svårare att upptäcka, men kan hittas om man håller utkik efter små gulbruna sköldar. Både ullöss och sköldlöss är knepiga att bli av med och råkar man ut för dessa är det bästa att slänga växterna för att undvika spridning. Men vad kan man göra då? Det gäller att hela tiden ha koll på sina växter för att undvika att de drabbas. Vid minsta tecken på ohälsa eller någon förändring, kan det vara dags att duscha av växten i förebyggande syfte och kolla efter löss.

”Jag gillar det gamla uttrycket att man ska prata med sina växter. Då tittar man på dem, och då ser man om något avviker. Om lössen upptäcks i ett tidigt stadium är det lättare att göra något åt dem”, säger växtexperten Johan Orre till Expressen Leva & Bo.