Sommarens mysigaste altan

Nu blir dagarna ljusare och det är dags att planera för härliga dagar på altanen under vår, sommar och kanske tidig höst. Att ha en altan är lyxigt nog, genom att planera och utrusta den på ett genomtänkt sätt med mattor, belysning och möbler blir det ännu bättre.

Det finns så mycket att göra för att altanen ska bli sådär lite extra mysig. Avgränsa en umgängeshörna med en skön utomhusmatta. Skaffa några stora krukor och plantera jordgubbar eller vackra blommor. Sätt upp altanbelysning och decklights så blir det extra mysigt under mörka augustikvällar. Och det handlar inte bara om mysfaktorn utan också om att ett hus med utebelysning av det här slaget inte är lika intressant för ovälkomna besökare. Bra altanbelysning är en smart investering i både bostaden, vars värde ökar samt din egen säkerhet.

Drömmen om pergolan

Den medelhavsinspirerade pergolan behöver inte vara en ouppnåelig dröm. Den händige kan ganska lätt ordna med spaljé och kanske tak som grund för klängväxter som med tiden skapar det där härliga, gröna utomhusrummet. Det finns också färdiga stommar att köpa för den som inte vill snickra själv. Några korgmöbler, ett litet bord för svalkande dryck och en skön matta ger pricken över i.

Bär och blommor

Background,With,Various,Beautiful,And,Juicy,StrawberriesTänk att sitta i vilstolen och bara sträcka ut armen för att plocka en solvarm, mogen jordgubbe att stoppa i munnen. Att odla jordgubbar på altanen går alldeles utmärkt. Skaffa några stora krukor eller amplar, det är kul och enkelt att odla jordgubbar hemma. Förutom bär så är det nog en klassiker med pelargoner eller andra blommor i olika färger. De blir ett vackert blickfång hela sommaren, särskilt i kombination med några smart placerade spotlights som lyser upp blomsterprakten långt in på hösten.

Möbler och belysning

Sköna utemöbler behövs alltid. Några härliga vilstolar och en parasoll brukar aldrig vara fel. För mysiga grillkvällar behövs också någonstans att sitta mer upprätt och även ett bord i lagom höjd. Komplettera med utelampor och mysbelysning för mörka sensommarkvällar. Tänk på att alltid välja lampor och lyktor som är avsedda för utebruk så det inte blir några problem. Belysningen är väldigt viktig för mysfaktorn. Det blir en magisk stämning med infällda LED-lampor längs altangolvets kanter.