Ta hand om växterna

Något som gör väldigt stor inverkan på hur en trädgård ser ut, är vilka blommor som växer i den. En stor syrenbuske till exempel, kan ge trädgården en fin lila färg och lämnar en ljuvlig doft flera kvarter bort. Men för att få en riktigt lummig trädgård behöver man ta hand om sina växer och blommor på bästa sätt.

486597-garden-path

När det kommer till trädgården är det många olika faktorer som spelar in vad gäller trädgårdens utseende. Trevliga utemöbler, gångar mellan de olika partierna och en välsköttgräsmatta är exempel på dessa faktorer. Men det som nästan är viktigast av allt är blommorna och växterna som växer i trädgården. Genom att ha välmående blommor gör man så att trädgården ser levande ut, dessutom får trädgården härliga färger.

Tips för välmående växter

Olika typer av växter och blommor, kräver olika typer av skötsel. De kräver också olika klimat och temperatur. Här har vi listat några växter och hur de ska skötas på bästa sätt:

  • Klematis. Denna blomma är en så kallad klätterväxt. Klematisen snor sina bladskaft runt det som finns i närheten och behöver därför ett stöd att växa på, som inte är grövre än vad bladskaftens läng räcker till. När du har en klematis bör du även se upp för klematisbladstekeln.
  • Pärlbuske. Denna buske med knoppar som skimrar som pärlor behöver nästan ingen skötsel alls. Den växer dock ännu bättre om den får en skopa kogödsel på våren.
  • Spirea. Denna växt har vackra rosa blommor och är väldigt lättodlad. De trivs dock inte vid våta platser och om de börjar bli risiga bör de klippas ner helt, tidigt på våren.
  • Hortensia. Dessa buskar kan bli som små träd. De vill ha en mullrik jord med lågt pH-värde. På vintern kan man lägga lite höstlöv under buskarna.
  • Magnolia. Även dessa buskar är trädliknande. Men de blir inte längre än 1,5 meter. De trivs i humusrik jord och vill ha kompost i jorden. Buskarna bör inte beskäras men om de har skadade grenar bör dessa tas bort efter midsommar.
  • Forsythia. De har lysande gula blommor och blommar först av alla växter. När de har blommat färdigt bör man gallra ur busken.