Trädgården som inbrottsskydd

Inbrotten ökar i svenska villor, men det finns som tur är enkla sätt att skydda sig från att bli drabbad – till exempel går det att använda sin trädgård som inbrottsskydd.

Brottsförebygganderådets statistik är tydlig, villainbrotten i hela landet ökar och enligt deras siffror ökade inbrotten mellan 2013 och 2014 med 6 procent. Denna siffra har i år, bara två år senare, dubblats till 12 procent. Det rapporterar Sveriges Radio och skriver även hur Villaägarnas Riksförbund menar att polisen inte lägger tillräckliga resurser på att förhindra inbrotten eller minska dem. Men som tur är finns sätt dy själv kan hindra att inbrotten sker i just din villa – och det med enkal medel.

Så förhindrar du att någon bryter sig in

inbrott balkongdörrVisst finns många smarta larm att skydda villan med, men den nya ”spanska metoden” som tjuvarna använder sig av slår med störningssändare ut larmets signaler som annars går till larmcentralen. Och därför är det viktigt att inte bara förlita sig på att man har ett hemlarm, utan måste göra en hel del andra saker, något som kanske låter krångligt men som egentligen är mycket enkelt. Något så simpelt som att sätta upp utomhusbelysning och rensa bord skrymmande grenar på träd och buskar i sin trädgård är allt som kan behövas för att tjuven ska välja grannens hus framför ditt till exempel. Det handlar nämligen om att försvåra för tjuven att ta sig in, och därför är trädgården ett nyckelelement. Se därför till att vara noga med att låsa om altandörrar och fönster, plocka undan trädgårdsredskap och stegar från tomten, och se till att alltid ha god insyn mot ditt hem – då är chanserna större att du slipper ovälkomna gäster.

Fler goda tips om hur du får tjuven att välja ett annat hem framför ditt hittas hos tidningen Vi i villa genom att klicka här.