Uthärdlig pollensäsong med luftrenare

Pollensäsongen är här, och det med full kraft. Många lider svårt av björk-, gråbo- och andra typer av pollen. Men med en luftrenare går det betydligt lättare att klara av säsongen.

Pollen från olika träd och växter ställer till det för allergiker. Men det finns många sätt att göra tillvaron drägligare under pollensäsongen. Ett bra sätt är att installera luftrenare hemma. Ska du köpa en luftrenare, då rekommenderar vi att du väljer en Coway, och det är det inte bara vi som tycker:

Det finns till synes oändligt antal apparater som ska reducera pollenhalten i luften. En av de som fått bäst betyg och som rekommenderas av både Astma- och Allergiförbundet samt Brittiska Allergiförbundet är Coway AP-1008CH. Den har tre filter som förutom pollen bland annat avlägsnar giftiga gaser, starka dofter, virus och bakterier.

Luftrenare i offentlig miljö

Luftrenare kan också göra stor skillnad i offentliga miljöer. Just nu pågår ett försök där man vill se om luftrenare på förskolor kan minska sjukfrånvaron under vintern. Vabruari är som bekant ett känt begrepp, inte bara bland småbarnsföräldrar utan också bland deras kollegor. Friskare barn skulle ge stora samhällsekonomiska vinster.Närbild på luftrenare

Idag är det så, att sjukfrånvaron varierar stort mellan olika förskolor. I försöket ska två läkare vid Skaraborgs sjukhus, som har verksamhet i Falköping, Mariestad, Lidköping och Skövde, undersöka om detta beror på inomhusluften. Hälften av förskolorna i undersökningen kommer att utrustas med luftrenare, skriver GP.  Sjukfrånvaron på dessa förskolor kommer sedan att jämföras med kontrollgruppen, alltså barn på förskolor som inte har någon luftrenare.

Luftrenare kan även användas för att förbättra utomhusluften, men då krävs det att de är i en helt annan skala än de som används för att rena inomhusluft. I staden Xi’an i mellersta Kina har myndigheterna byggt en gigantisk luftrenare, i form av ett torn som är 100 meter högt. Tornet är ett experiment, skriver Ny Teknik, men de preliminära resultaten visar att det fungerar, och renar luften inom en ganska stor radie.