Ytterbelysning och elarbete

En riktigt fin svensk sommar kan vara en magisk årstid. Potentialen för att den ska vara än mer magisk ökar många gånger om du belyst din trädgård på ett inspirerande och spännande sätt. Här kan du läsa något om vad du ska tänka på när det gäller själva belysningen samt vilket som är det säkraste sättet att se till att den får el.

Utomhusbelysning är ett klockrent sätt att skapa stämning i trädgården. Att sätta upp den är dessutom relativt enkelt. En jordkabel är det säkraste sättet att sörja för elförsörjningen. Precis som namnet avslöjar är det en elkabel som grävs ned i marken och därmed skyddas från hård vind och andra väderförutsättningar.

utomhusbelysningBelysning utomhus – några saker att tänka på

Om du väljer en jordkabel bör du tänka på att en kabels längd förändras något med årstiderna. Kabeln blir kortare under vintern och längre under sommaren. Utgå från kabelns sommarlängd (eftersom kablar inte ska sträckas). Tänk också på att nedgrävning av jordkablar endast får utföras av ett registrerat elinstallationsföretag. Du ska även alltid säkerställa att dina elprodukter motsvarar EU:s säkerhetskrav.

”Som alltid med elektriska produkter är det viktigast att kolla att de är CE-märkta. Om de ska vara utomhus ska de vara IP44-klassade. ” säger Aftonbladet.
När det gäller de kreativa aspekterna av din belysning finns det inte några egentliga gränser, men några saker kan vara bra att ha i åtanke:
  • Vilken typ av lampor: varm eller kall belysning?
  • Elkälla? Solceller eller el från huset?
  • Tänk på kvaliteten. Ljuskällor som står utomhus ska tåla väder och vind.
  • Blanda olika slags ljuskällor för att skapa en mer spännande belysning. Blanda spotlights, väggbelysning, ljusslingor och pollare.